Η Ιστορία του Κρασιού

Οι Αρχαίοι Ελληνες δεν μας άφησαν μόνο την Ακρόπολη, τα αγάλματα και τα αρχαία συγγράματα σαν πολιτιστική κληρονομιά αλλά και το κρασί, που ξεχώρισε μέσα στο χρόνο, λόγω της αλκοόλης που περιέχει. Ταυτίστηκε με τους Έλληνες για πάνω από 4.000 χρόνια. Παρά τις πολυάριθμες αναφορές δεν μπορούμε να ισχυριστούμε με βεβαιότητα ότι έχει καταγραφεί πλήρως η ιστορία του αμπελιού. Πριν από την περίοδο των παγετώνων υπήρχαν αμπέλια ακόμα και στις πολικές περιοχές, ενώ κατά την περίοδο των παγετώνων το αμπέλι εκτοπίζεται σε περιοχές με εύκρατο κλίμα όπως του Καυκάσου, αλλά και της Μεσοποταμίας οι οποίες καθώς και η Αρχαία Αίγυπτος θεωρούνται πατρίδες τις αμπελουργίας και του κρασιού. Δεν γνωρίζουμε όμως ακριβώς πότε «φτιάχτηκε» και άρχισε να καταναλώνεται το κρασί. Υπάρχουν ευρήματα που μας οδηγούν στην υπόθεση ότι το κρασί είναι ίσως πιο παλιό από την «Ιστορία».

 

Στο κείμενο του οινολόγου, συνεργάτη μας, Κώστα Κίσσα, που θα βρείτε εδώ μπορείτε να δείτε την εξέλιξη της αμπέλου και του οίνου μέσα στους αιώνες